Moldova – o privire din afară sau Moldova prin obiectiv

tanti nastea francisca de zwager

Faceți cunoștință: Francisca de Zwager – o femeie care m-a inspirat și de la care am avut de învățat multe (deși uneori cu un ușor scârțâit din dinți 🙂 ). Atunci când cineva o întreabă ce naționalitate este sau de unde provine – apropo una din întrebările la care e dificil de a primi un răspuns concret – zice că este în totalitate un cetățean global. Și pe bune, or în venele ei curg opt feluri de sânge, ea schimbându-și locul de trai în cele mai diverse colțuri ale lumii: începând cu Olanda, Finlanda, Suedia, apoi Canada, după care China, Hong Kong, Filipine, ca să ajungă și prin părțile noastre, unde timp de aproape patru ani a fost managerul general al NEXUS Moldova, implicit șefa mea, cu care am creat nexiuni și conexiuni. Spre deosebire de mulți turiști, ea nu doar a văzut lumea, ci a trăit-o, realmente. Iată de ce astăzi, de Ziua Independenței Republicii Moldova, am dorit să-i aflu opinia despre țara noastră, eu având ferma convingere că o privire din afară nu încurcă niciodată, căci s-ar putea ca fierbând în oala asta de 25 de ani să pierd simțul obiectivității. Așadar, dimineața mea a început cu o scurtă conversație pe Facebook pe care o reproduc în întregime:

Francisca, au trecut câteva luni de când ai plecat din Moldova. Ce îți lipsește cel mai mult?

O, asta-i o întrebare ușoară: fructele proaspete.

🙂 Dacă ar fi un singur cuvânt prin care ai putea descrie Moldova, care ar fi acesta?

De fapt sunt două cuvinte, dar nu tocmai măgulitoare, căci ele reflectă luptele continue și insecuritatea simțită în țară, chiar și acum, după 25 de ani de la independență… Deci: tentativă și dezorganizare (n. r. tentative and scrappy). Tentativă – din cauza inabilității oamenilor de a se coagula pentru a crea o viziune comună și o direcție clară pentru țară. Ca rezultat – conflicte perpetue și sărăcie.

De acord. Acum o întrebare provocatoare: crezi că Moldova este cu adevărat independentă? Eu personal nu. Și dacă ai și tu această părere, cum ai putea explica de ce? Ce ne lipsește?

Dacă Moldova  e independentă? Nu, nu chiar. Nu sunt un specialist în politică, dar din punctul meu de vedere, în această eră a globalizării, nici o națiune de fapt nu este self-sufficient și independentă. Chiar dacă oamenii se opun acestei tendințe, prin propagarea naționalismului și a gândirii locale, nu cred că ea poate fi oprită. Asta de fapt se întâmplă și în Moldova, unde foarte mulți luptă pentru alinierea pro Vest sau pro Est. Dar chiar și fără această luptă, Moldova are nevoie de vecinii săi, deoarece nu are suficiente resurse pentru a se dezvolta completamente independent. Mai mult decât atât, aș risca să afirm că la nivel intern situația politică este foarte toxică, instabilă, astfel nu poate oferi cetățenilor săi securitatea și încrederea unei dezvoltări economice.

Moldova are oameni buni, dar nu are mediul (de exemplu, condiții de concurență echitabilă) în care acești oameni să poată evolua (în oricare domeniu: privat, public sau civil), contribuind astfel la dezvoltarea națională.

Iarăși, totalmente de acord. Dacă aș răspunde eu la această întrebare, aș spune că Moldova are o singură mare resursă și în același timp, un singur mare necaz – oamenii. În acest context, știu că ai întâlnit o mulțime de oameni aici la noi, de toate nivelurile: Guvern, ONG-uri, business și pur și simplu oameni de rând… Cum ai putea descrie moldovenii? Cum ar fi în medie o persoană din Moldova?

O întrebare dificilă. În general, istoria și mediul de viață influențează punctele de vedere personale și chiar abilitățile, dacă nu și talentul. Un individ nu poate fi separat de educația pe care o primește, circumstanțele politice și economice. Moldova are talent, cu siguranță. Foarte mult talent aș zice. Dar, după cum am menționat anterior, există foarte multă indecizie (iarăși la general), lipsa respectului și încrederii de sine, care poate fi cauza SAU  chiar efectul unei lipse de identitate națională.

În afară de aceasta, eu văd unii moldovenii ca niște persoane de-a dreptul uimitoare, talentate și foarte calificate, altele foarte dedicate și grijulii, altele, însă, depinde de situația lor, foarte disperate și concentrate doar pe sine.
Ha, ha… de fapt această varietate complexă de personalități poți găsi oriunde în lume. Așa că, de fapt, nu există o medie ca atare.
Deși… mozaicurile pe care le-am găsit la unele stații de autobuz din țară sunt atât de unice, profunde și frumoase. Păcat că majoritatea sunt abandonate și deteriorate…
 Apropo de mozaicuri pe care știu că le-ai fotografiat o mulțime… Dacă ai fi un agent de turism, care ar fi cele cinci motive pentru care Moldova merită a fi vizitată de străini? Cu alte cuvinte, care sunt acele locuri/lucruri unice în Moldova, pe care nu le-ai vedea în altă parte. De exemplu plopii care fac puf în luna mai, de parcă ar ninge în plină primăvară?
 Ha, ha, nu-s chiar sigură că plopii ar fi un bun motiv de a vizita Moldova!
Bine, cele cinci locuri/lucruri interesante din Moldova, pe care le-aș sfătui turiștilor să le viziteze sau să le încerce, în ordine aleatorie:
1. Piețele, în special Piața Centrală, unde găsești o gamă incredibilă de fructe și legume proaspete.
2. Vacile, oile, caii, rațele și alte animale domestice care pasc liber pe câmpuri.
3. Vinurile autohtone și în mod necesar vizitarea celei mai mari vinării din lume: Mileștii Mici, precum și Cricova.
4. Orheiul Vechi, un loc deosebit ca peisaj, arhitectură, istorie și neapărat bucatele tradiționale preparate de casă la stațiunea din Butuceni.
5. Mozaicurile murale, în mare parte la stațiile de autobuze, împrăștiate prin diferite colțuri ale Moldovei.
Sigur mai sunt multe… ferma de cai din Găgăuzia, cetatea din Soroca și acea ”felie” de Uniunea Sovietică cum este Transnistria…
Suntem aproape de finiș, am încă două întrebări. Prima: povestește-mi ceva comic (ciudat/curios) ce ți s-a întâmplat în Moldova și nu ai experimentat în alte țări. Poate un obicei curios, maniere ciudate…?
Stai să mă gândesc…
Să presupun că nu suntem o națiune tocmai haioasă?… Eu, de exemplu, cred că moldovenii foarte mult șchiopătează la capitolul umorului… Am dreptate sau nu?
Ei bine, parțial ai dreptate. Eu nu asociez Moldova cu un simț al umorului puternic dezvoltat… 😀
🙂 Este oare aceasta din cauza că NE luăm și luăm prea mult lucrurile în serios?
Iarăși, îmi vine greu să generalizez despre oameni, dar da, aș putea spune că umorul nu este punctul forte al moldovenilor. Aici, umorul e un pic sumbru și oamenii nu sunt dispuși să râdă la evenimente sau eventual, să râdă pe seama lor înșilor. În acest sens, am fost surprinsă să aflu că în Moldova zâmbetul poate fi tratat ca un semn de slăbiciune. Dar asta nu m-a oprit niciodată să zâmbesc! 😀
🙂 
 Sau să râd în hohote zgomotos. Cu toate acestea, aici, ca și în multe alte țări, localnicii ”iartă” sau tolerează străinilor ceea ce nu-și pot permite ei înșiși.
 Ultima întrebare – Vorbisei anterior despre lipsa simțului de comunitate, fapt cu care sunt absolut de acord. Ce sfat ne-ai da pentru a căpăta și întări acest sentiment? Or, după mine, nu doar Guvernul este cel care trebuie blamat pentru mediul toxic creat.
 Ai dreptate, nu poți da vina pe Guvern pentru orice. Fiți siguri că există foarte mulți oameni dedicați și deștepți, efectivi tehnocrați care lucrează în Guvern. Dacă și există o calitate care mă deranjează cel mai mult în țara voastră și pe care o consider a avea cel mai negativ impact asupra comunității și a dezvoltării națiunii, este această ferocitate a moldovenilor de a gândi și a acționa în funcție de culorile politice. În societățile dezvoltate, odată ce alegerile au avut loc, liderii împreună cu tehnocrații lucrează împreună pentru beneficiul cetățenilor. De cele mai multe ori nu e cazul Moldovei.
La nivel individual, de asemenea, foarte multe interese personale, competiții în defavoarea muncii în echipă.
O da, acum îți promit că e ultima întrebare :), pentru a termina articolul pe o notă optimistă. Crezi că Moldova are șanse pentru un viitor mai bun și ce ne-ai dori la această aniversare de 25 de ani?
 În aproximativ patru ani cât am lucrat în această țară mi s-a creat o atitudine foarte caldă față de Moldova și cetățenii ei. Sunt un optimist înverșunat si cred că moldovenii sunt deștepți, talentați și vor crește, devenind o societate care funcționează sănătos.
Eu doresc ca Moldova să-și celebreze în această zi părțile puternice și realizările, dar să-și țină ochii deschiși față de provocările de mai departe și să lucreze, să coopereze pentru a atinge acel obiectiv de a avea o națiune consolidată și funcțională.
 P. S. Vei mai vizita Moldova vreodată?
Mă întorc pe data 15 septembrie. 😀
Îți mulțumesc pentru timpul acordat și ne vedem atunci. 🙂
Ce aș putea adăuga de la mine este că dacă aș fi eu să caracterizez Moldova printr-un singur cuvânt, acesta ar fi ”apendice”. Mulți consideră că acest organ nu are nici o funcție și că se poate foarte bine de trăit și fără el, dar fiind dintr-o dinastie de medici știu că fiecare organ, oscior, celulă își are rostul ei și îmi doresc nespus de mult să ne învățăm să filtrăm ce înghițim, ce digerăm, astfel încât să nu fie nevoie de o intervenție chirugicală. 
Pe final niște poze incredibile, pe care le-am selectat din albumul Franciscăi, intitulat ”Moldova mea”, care e și a ta, și a lui, și a voastră, și a noastră, a tuturor. 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s